Banica je slaný syrový koláč, s ktorým ste sa stretli možno počas dovolenky na Balkáne, v Bulharsku alebo v Rumunsku. Je veľa receptov. Tento mám od veľmi milej priateľky, ktorá je Bulharka a doma ho často robievala jej mamička. Je to jeden z nejjednoduchších receptov, už som ho pár krát robila, ale najviac mi aj tak chutí banica vtedy, keď ju upečie moja priateľa Valika.
Recept na bulharskú syrovú banicu:
Ingrediencie:
1 štrúdľove cesto alebo fila cesto – hotové balenie z obchodu obsahuje viacero vyvaľkaných, dosť vysušených plátov cesta
100 g masla
250 g hrudkového tvarohu
200 g Balkánskeho syra Feta
2 dcl sýtenej vody alebo perlivej mineralky
1 vajce
Treba pozrieť, aké velké sú pláty cesta a podľa toho si vyberieme vhodný plech. Priateľka používa pekáč z jenského skla a v tom banicu aj servíruje. Ja som použila klasický plech.
Postup:
V miske si rozmrvte syr a premiešajte s tvarohom. Pôvodne sa dáva len Feta syr, je to na vás, tvaroh sa pridáva kvôli tomu, aby to bolo menej slané.
Túto zmes si rozdeľte na tretiny, pretože náplň budete ukladať na 3 x medzi vrstvy cesta. Roztopte si maslo.
Maslom potrite pekáč (nepoužívajte papier na pečenei) a uložte dve vrstvy cesta, každú treba potrieť maslom. Potom rozsypte syrovu zmes. To sa robi vždy na striedačku. Dôležité je, aby najspodnejšia a najvrchnejšia vrstva bola silnejšia, čiže spotrebujeme aspoň dve vrstvy cesta. (Naposledy som použila veľmi jemné francúzske fila cesto a hodili by sa aj 3 pláty)
Každý plát cesta potierajte roztopeným maslom Rozrátajte si všetko podľa počtu plátov v balení, alebo podľa toho, koľko máte k dispozícii. Nevadí, ak aj medzi jednotlivými vrstvami syrovej plnky budu dva pláty, nie jeden.
Dôležité je vedieť, že sa končí dvoma plátmi cesta. Ak vám ešte zostalo maslo, kľudne celý zvyšok vylejte na vrch cesta.
Ak to preženiete so syrovou vrstvou, tak sa to bude pri krájaní koláč viac sypať, nebude pekne držať pokope, ale možno vám to bude viac chutiť. Vyskúšajte a uvidíte.
Keď je všetko uložené, nastavte rúru na pečenie zhora aj zdola na 200 stupňov. Medzitým banicu symbolicky nakrájajte na obdĺžniky alebo štvorce. Rozhabarkujte si jedno vajíčko s 2 dcl bublinkovej vody a nalejte na surovú, nakrájanú banicu. Pekáčom pohybujte tak, aby sa voda všade dostala (preto sme banicu vopred nakrájali – po upečení sa to zase spojí, zostane len náznak rezov). Toto robt až tesne predtým, ako dáte banicu piecť, aby to nestálo, také utopené.
Pečieme 10-15 minút, pri 200 stupňoch, kým sa to celé pekne nadvihne. Potom znížte teplotu na 170°C a dopekáte do zlatista ešte asi 20 -25 minút. Každá rúra inak pečie, treba pozorovať priebežne.
Vyberte z rúry, nechajte trochu vychladnúť, niekto to má rád teplé, iný vlažné, ale najlepšie je to, kým je banica ešte chrumkavá.
V Bulharsku túto banicu často jedia s bielym jogurtom na raňajky. Tak verím, že si pochutíte.