Pár slov o fialkách
Patrí medzi kvietky, ktoré máme chuť ochraňovať. Okrem toho, že nám spôsobuje ohromnú radosť, keď sa objaví, okrem toho, že sa nevieme nabažiť jej nádhernej vône, okrem toho, že má nádhernú farbu, môžeme ju aj jesť a piť a toto malé, krehké, nežné stvorenie má ešte silu, aby nás liečilo. Položte si pár kvietkov do pohárika, hoci aj k počítaču, na ktorom pracujete a budete mať pocit, že ste na voňavej lúke… (hoci, najlepšie je, na tú lúku ísť…)
Tak. Najprv sa pokochajme a potom šup do pusy. Ako?
Čaj z fialiek
2 ČL fialkových kvietkov zalejte 2dl vriacej vody, preceďte. Ochuťte medom a máte príjemný čaj, ktorý je výborný, napríklad, proti kašľu, pri zahlienení, zachrípnutí, pri zápale pľúc alebo len tak, keď si chcete v šálke vychutnať fialkovú jar…
Kandizované fialky
Ak pôjdete náhodou 🙂 do Provence, kúpte si na pamiatku krabičku kandizovaných fialiek. Voňajú a chutia, ako kvetinkové cukríky. Keďže, sú dosť vácne, zvyknem ich jemne rozdrviť a posypať šľahačkové dezerty. Hostí prekvapíte, ak tesne, pred podávaním, vhodíte jeden kvietok do perlivého vína. Bude to krásne bublinkovať a voňať po fialkách.
kandizované fialky |
Fialkový sirup a likér
Áno, môžete si pripraviť aj vynikajúci fialkový sirup, alebo likér. Vo Francúzsku používajú túto dobrotu hojne. Môžete ochutnávať fialkovú zmrzlinu a s fialkami sa stretnete v nápojoch, v dezertoch, v čokoláde… Pritom, sirupy a likéry vyrábali aj naše staré mamy, sirup sa podával hlavne deťom proti kašľu. Tak, ak máte chuť a čas, môžete to vyskúšať aj vy. 🙂 Tu je recept.
Suroviny:
1000ml vody
1000g kryštáľového cukru
šťava z limetky alebo citrónu (limetka je lahodnejšia)
500ml liehu
Kvety dáme do sita a jemne opláchneme studenou vodou. Jemne ale poriadne popotriasajte, aby sme sa zbavili vody.. Potom ich dáme do väčšej nádoby a zalejeme vriacou vodou. Prikryjeme a na tmavom, chladnom mieste necháme 24 hodín vyluhovať. Potom precedíme cez niekoľko vrstiev gázy a skontrolujte, či v roztoku neplávajú zvyšky kvetov. Pridáme cukor, ( malo by platiť, že na jeden diel fialkovej vody ide jeden diel cukru ) Na záver pridáme šťavu z limetky (tu opatrne, stačí 2 – 4 ČL) a na miernom ohni , za sústavného miešania privedieme až k varu. Pprípadnú penu zbierame. Potom odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť a prelejeme do fliaš. V tomto štádiu sme získali sirup. Ak po vychladnutí prilejeme lieh alebo vodku, grappu…), máme likér. Dobre premiešame a plníme do sterilných fliaš. Odložíme do chladu a tešíme sa. Pozor, ak dáme veľa limetky, likér nebude fialový, ale ružový.
šalát s prvými jarnými kvetmi |
Krásne .. 🙂
fialova je moja farba a všetko s tým spojené je krásne, čiže aj Tvoja tvorba s fialkami 🙂