Čokoláda a banány sa majú radi a je to overená a výborná kombinácia. A tak, keď si dáte záležať a použijete výbornú čokoládu a všetko dáte do podoby ľahučkej, šťavnatej a nadýchanej, výsledok je ešte lepší.
Osobne nemám rada ani ťažké krémy, ani hutné cestá a toto je presne to, čo mi vyhovuje. Použila som svoj obľúbený korpus a ostatné som urobila tak, že som tam dala všetko, čo mám rada. Baileys až tak nemusím, ale použila som ho kvôli tomu, že ozvláštni trocha chuť čokolády a predsa len je celkovo dosť obľúbený.
Recept:
120 g trstinového cukru
1ČL vanilkovej esencie
120 g nahrubo pomletých orechov
6 vajec (oddeliť žĺtka a bielka)
1 PL pomletej kávy (nemusí byť)
Postup:
Žĺtka vymiešajte do peny s cukrom a s vanilkou, potom pridajte pomleté orechy a kávu. Na záver vmiešajte vyšľahané bielka. Vylejte do papierom vystlanej formy (pásy papiera po obvode formy prilepíte na formu troškou masla) a dajte picť do vyhriatej rúry. Rúra má mať teplotu 180°C a pečieme 45 minút a viac.
Náplň:
250 – 300 g mascarpone
200 ml kyslej smotany – použila som bezlaktózovú
50 – 100g cukru (podľa mňa stačí 50 g, je to „čokoládovejšie“)
100 g čokolády – veľmi rada používam belgické čokoládové pralinky Callebaut
1ČL vanilkovej esencie alebo ½ sáčku vanilkového cukru (esenciu dostať v M&S, cukor v drogérii DM)
štipka soli
2- 3 PL Baileys – podľa vlastnej chuti
Postup:
Čokoládu rozpustiť v tanieri nad parou, pridať asi 2 lyžice mascarpone, rozmiešať a odstaviť. Potom vmiešať do zvyšku mascarpone, pridať vanilku a Baileys, jemne ale poriadne rozmiešať do hladka. Vanilku a Baileys nikdy nepridávajte do čokolády za horúca, aby sa vám nestratili vône.
