Občas časová tieseň a nútená improvizácia prinesú celkom dobrý výsledok. Takto to bolo aj v prípade tejto torty. Tešila som sa na veľmi milú návštevu, bolo málo času a tak som musela použiť, čo bolo doma a vytvoriť dezert bez múky a mlieka.
Celkom fajn výzva. Vznilka naozaj chutná orechová torta.
Recept:
Korpus:
100 – 120 g trstinového cukru
pár kvapiek vanilkového extraktu
120 g orechov – pomlieť
6 vajec
Cukor vymiešame so žĺtkami do svetlej peny, potom pridáme pomleté orechy. Na záver pridáme vyšľahané bielka. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C minimálne 50 minút, podľa potreby väčšinou aj viac… Správne upečený korpus bude po prekrojení bledšej farby, slabo upečený bude tmavší. Takže, odporúčam piecť aj vyše hodiny, len si priebežne sledovať okraje. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke. (aby sa nesparil)
Vychladnutý korpus prekrojte. (Nožíkom narezať, niťou dotiahnuť) Na spodnú časť poukladať napučané, zmäknuté slivky a brusnice.
Náplň:
100 – 120 g práškového cukru
1- 2 PL rumu alebo koňaku
100? ml kokosového mlieka – len zaliať trocha orechy, aby sa dali povariť
150 g nahrubo pomletých, či nasekaných orechov
pár kvapiek vanilkového extraktu
štipka soli
Poleva:
100 g pomarančovej čokolády z Lidla a trocha masla
Vyšľaháme maslo, cukor, vanilku a rum, či koňak. Pridajte trocha práškového kardamómu. Ten som tam pôvodne neplánovala dať, ale zistila som, že nemám vanilku. Dosť som sa zhrozila, že som nútená urobiť takú „hrubku“ a tak som rozmýšľala, čo by som do orechov pridala. Výsledok je naozaj dobrý, už to inak ani nerobím.
Rozpustite ju v nádobe nad parou a primiešajte maslo. Nechajte trocha vychladnúť, len tak, aby vám čokoláda príliš nestuhla a dala sa naniesť na tortu. Samozrejme, nemusíte použiť pomarančovú čokoládu, ale ja som v tej chvíli žiadnu inú doma nemala a tak som bola nútená použiť, čo bolo po ruke. Je to naozaj lepšie, ako čokoláda bez príchute. Vyniknú kúsky pomarančovej kôry, ktoré sa varením uvoľnia a ladia s chuťou kardamómu. Teraz vyberte tortu z chladničky a pohrajte sa s čokoládou. Ak je to možné, nechajte tortu poriadne stuhnúť. Chce to aspoň pol dňa. Najlepšie do druhého dňa.