Citrónový krém sa u mňa spája so samými príjemnými predstavami. S našou kuchyňou, kde ho na nejakú oslavu robila mama, ja som na jemnučko strúhala kôru, a sledovala som, ako pod veľkou varechou všetky dobroty pomaly miznú v šľahačkovej pene a ako vzniká osviežujúci krém, ľahučký ako obláčik. Aký bol len fantastický, ten „obláčik“ a ako som stále drankala, aby som mohla ešte ochutnať. Alebo s čarovným mestečkom Roussillon, s malou cukrárničkou, kde sme sa (ako vždy) vôbec nevedeli rozhodnúť, ktorý dezert si kúpiť. Citrónový fešák s penovou čiapočkou na mňa žmurkal najviac a tak som si v nádhernej krabičke odniesla Tarte au citron (ešte sa k nemu určite vrátime, nebojte sa).
Takže, bezlepková roláda je tentokrát s tvarohovo – citrónovou šľahačkou.
bezlepková roláda s tvarohovo – citrónovým krémom |
Recept:
Cesto:
5 žĺtkov
5 PL trstinového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
2 PL kukuričnej múky
5 bielkov
Krém:
½ tvarohu (cca 125 g)
soľ
3 – 4 PL Lemon Curd
cukor – som zabudla odvážiť , sorry
(pokiaľ dávate trstinový, radšej ho rozmixujte na prášový)
jahodový džem
1 ½ kelímka šľahačky, super, ak máte 36% (cca 350 – 370ml)
Korpus som vyskúšala urobiť tak, že k vajíčkam pridám len 2PL kukuričnej múky. Je to OK. Musíte naozaj poriadne vyšľahať žĺtka s cukrom – až do najbledšej peny. Potom už len všľaháte múku, vanilku a pridajte bielka, ktoré ste vyšľahali do tuha. (Bielka vždy dávajte opatrne a už veľmi nepremiešavajte)
Rúru musíte mať vyhriatu na 220°C , na plech si dopredu pripravte papier na pečenie, ktorý ste potreli kokosovým olejom a posypali trochou kukuričnej múky.
Na plech vylejte cesto, rozotrite a šupnite do rúry na 8 minút. Potom vyberte, ak je korpus upečený, môžete ho chvíľku nechať na plechu a potom ešte za horúca ho v papieri preniesť na čistú utierku. Spolu utierkou zrolujte a nechajte vychladnúť. Naplňte krémom.
Základom krému by mala byť šľahačka. Preto dodržte pomer a aj keď vám polovica tvarohu zostane, nedávajte ho tam. Krém by stratil jemnosť a lahodnosť. Trocha krému vám asi zostane ale ten šupnite do pekného pohára na stopke a kým roláda chladne, môžete vychtnávať, čo ste vytvorili. Môžete použiť aj džem, ale použite jahodový, alebo nejaký iný sladšej chuti. Ja som tentokrát mala len mahuľový, ten sa až tak nehodí.
Ešte jedna zásada: plnky by malo byť viac, ako cesta. Môj variant s jahodami je ukážka, ako to nemá byť 🙂
bezlepková roláda s tvarohovo – citrónovou šľahačkou |
Vyskúšať môžete aj variant s čerstvými jahodami. Ako prvé ukladáte jahody a zrolujete. Šľahačka na potretie je zmiešaná s jahodami, ktoré som rozmixovala s cukrom. Touto jahodovou omáčkou môžete roládu aj poliať. Je to na vašej fantázii.