Doznievajú čučoriedky, tak si ich ešte rýchlo užime a upečme si koláčik.
Dnes nemáme toľko času, ako voľakedy a často potrebujeme upiecť niečo rýchle a dobré.
Toto je presne taký dezert. Pečú ho v severských krajinách, ale namiesto mascarpone používajú kyslú smotanu. Myslím, že dobrý môže byť aj s polovičnou dávkou mascarpone a s tvarohom. Naozaj celkom fajn koláč – aj ku káve aj k čaju…
Recept:
Cesto:
200 g polohrubej múky ( použila som cca 150 g ryžovej a 50 g špaldovej)
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
50 g cukru
½ ČL škorice
trocha soli
100 g zmäknutého masla
pravá vanilka
1 vajce
Plnka:
250 g mascarpone (už existuje aj bezlaktózové)
50 g práškového cukru
pravá vanilka
1 vyšľahané vajce
300 – 350 g čučoriedok
trocha cukru a trocha citrónovej šťavy
Postup:
Najprv si zapnite rúru , aby sa vyhriala na 180°C. Múku zmiešajte s cukrom, práškom do pečiva, vanilkou a všetkými sypkými ingredienciami potom pridajte zmäknuté maslo a vmiešajte vyšľahané vajce. Cesto vložte do formy na pečenie o priemere 24 – 26 cm. Nezabudnite, že po celom obvode musí mať zvýšený, asi 1 cm okraj.
Potom vymiešajte všetky ingrediencie na plnku a vylejte na cesto. Posledné nasypte čučoriedky, ktoré ešte trocha premiešajte s cukrom. Pečte 30 minút a viac. Plnka samozrejme stuhne až po vychladnutí koláča. Dôležité je, aby sa upieklo poriadne cesto.
Koláč nechajte vychladnúť na mriežke. Posypte práškovým cukrom a môžete podávať.
Nám ale chutí viac, keď ho necháme trocha stuhnúť v chladničke.
Už viem, čo budem piecť o týždeň – v nedeľu 🙂
Ten vyzerá chutne. Čučoriedky nemám, ale mám černice, tak vyskúšam z nich. Nakoľko nerada pečiem, takýto recept na rýchle pečenie je super.
Verím, že vydaril. Černice sú o dosť kyslejšie, takže by to chcelo viac cukru. Chuť by mohla byť super. Ale treba cukor.
🙂