19 januára

Pečený teľací močing s kalerábovo – hráškovou prílohou

2  comments

Keďže až tak často mäsovinky nerobievam, premýšľala som a hľadala, čo by som tak urobila z teľacieho močingu. Zaujal ma jeden recept na webe a tak som sa inšpirovala. Dopadlo to celkom dobre, posúvam ďalej, ako vyskúšané. Inšpiráciu nájdete tu – recept som si  vybrala kvôli jeho prílohe. 

 

Pôvodný recept znie troška inak, mne sa páčilo použiť voňavý tymián, namiesto vody pomaranč a trocha vína. 
 
Potrebujete:
teľací močing 800 – 1000 g
dobrú domácu masť
maslo
2 ks cibule
(trocha rasce – nemusí byť) 
0,5 – 1 dl portského vína, v prípade núdze skúste použiť červené 
1 – 2 ks mandarínok alebo pomarančov
voda – veľmi opatrne a len podľa potreby
čierne korenie
tymián
Cibuľu nakrájame na hrubšie kúsky. Opekáme do sklovita, pridáme rascu a na záver časť tymiánu. Ak máte čerstvý, tým lepšie.  Mäso sa väčšinou odporúča nakrájať na veľké kocky, ale ja uprednosťňujem menšie kúsky.  Hodíme na cibuľu a okoreníme. Mäso opečieme prudko zo všetkých strán a na koniec osolíme.  Keď je mäso opečené, prilejeme víno, chvíľu počkáme a podlejeme ho šťavou z pomaranča alebo z mandarínok . Vložíme do rúry, zakryjeme a pečieme na 180° – 200° C, asi 1 –  1,5 hodiny.  Keď sa skoro všetká šťava vstrebala a mäso je mäkké, vhodíme väčší kúsok masla, premiešame a  posypeme ho zvyškom tymiánu. Teraz získa farbu, troška sa zahustí a bude voňavo lákavé. 
Kalerábovo – hrášková príloha: 
  • 2 PL masla
  • 1ks cibule
  • ½ ČL tymiánu
  • 2 ks kalerábu
  • trocha vody
  • sladká smotana – ja používam aj do varenia 33 – 36% smotanu
  • 1 hrsť hrachu
  • petržlenová vňať 
Cibuľu nakrájame na jemno a dáme na spenené maslo. Pridáme kaleráb nakrájaný na malé kocky. Premiešame, podlejeme troškou vody. Pridáme soľ , tymián a zakryjeme. Po cca 10 – 15 minútach bude kaleráb mäkký a voda vyvarená. Pridáme smotanu, všetko vyredukujeme. Bolo by dobre mať panvicu so širokým dnom, aby bola čo najväčšia odparovacia plocha, ale nevadí, bude to len trocha dlhšie trvať.  Šľahačka sa nám krásne vyvarí a kalerábovo smotanová hmota zhustne. Teraz pridáme hrášok. Netreba ho veľa, dodá však príjemnú chuť a farbu. Na jemno nasekaná petržlenová vňaťka dodá ešte viac zelenej a vôňu jari. 
K variantu so zemiakmi vám možno bude chutiť trocha brusnicového džemu. 
Záver: Mäso je neskutočne mäkké, zároveň plné chuti. Vínovo – citrusová chuť mu veľmi pristane. Príloha je ľahká a osviežujúca, smotana zeleninu veľmi zjemní a dostane ju do žiadanej „prílohovej“ podoby. Takže, odporúčam. 
pečené teľacie

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >