Karfiol je výborná zelenina, len je trochu nevýrazný, aj do farby, aj do chuti. 🙂 Je to taký bledý pánko, a ani „vôňou“ veľmi nepritiahne… Tak mu treba pomôcť. Milujem klasiku, vyprážaný karfiol, ale vyrábať trojobaly a následne karfiol donekonečna vyprážať sa mi vždy nechce. Mnohí zvyknú karfiol trocha povariť a potom opiecť. Ale vedeli ste, že ho vôbec netreba variť? Načo všetko komplikovať? Keď ho upečiete, zachová si oveľa výraznejšiu chuť. Zvykla som ho piecť so všetkým možným, až som raz natrafila na úplne jednoduchý recept od Elly Woodwardovej. Zaujalo ma, že je tam štipľavá chuť. “ Že ma to nenapadlo!“ povedala som si, a hneď som sa pustila do práce. Je výborný. Pikantná chuť mu naozaj pristane.
Recept na pečený karfiol s pikantným korením
1 karfiol – rozdelený na menšie ružičky
olivový olej
korenie: pôvodné dávkovanie je pre nás trocha málo, preto som množstvá navýšila, vyrobte si koľko chcete, pomer je takýto:
1 diel zomletej alebo rozdrvenej rímskej rasce
2 diely mletej kurkumy
1 diel kayenského korenia
soľ
Osušené ružičky karfiolu posypeme zmesou korenia a poriadne premiešame. Na plech dáme olej a vysypeme okorenený karfiol, poriadne premiešame, aby bol aj obalený olejom. Na záver osolíme a dáme piecť na 200 °C. (teplovzdušnú rúru staihneme na cca 180 °C. Kontrolujeme, priebežne obraciame, dávame pozor, aby pečený karfiol príliš nezmäkol. Musí byť roška chrumkavý. Inak vám nebude chutiť. Stačí mu asi 30 minút a viac, preto sledujte. Karfiol je zlatistý, opečený a výborne chutí. No, tak vidíte. trocha sme ho prifarbili, pridali chute a vône a je to pánko úžasný. Veľmi nám chutí s pečenými zemiakmi a s nejakým sviežim šalátikom, a prirodzemne si pýta nejaký smotanový dresing.
(oproti pôvodnému receptu nepridávam čierne korenie, trocha mi tam vadí a niekedy dávam 2 diely rímskej rasce, namiesto jedného. Ďalej, nezmiešavam korenie s olejom a so soľou, rovnomernejšie sa mi ho darí posypať korením bez oleja. Takisto, radšej ho dosolím až na plechu, raz som to v tej zmesi neodhadla a bol veľmi presolený: