Tvarohová bábovka
(recept je súčasťou pripravovanej eknihy „Recepty nielen pre mojich drahých“)
Nedeľné rána sú nádherné. Nemusíte sa nikam ponáhľať a aj keby ste vstali ráno trebárs o siedmej, máte príjemný pocit, že ste nemuseli. Môžete čítať v posteli, pobehovať v pyžamku a dať si spoločné raňajky bez stresu. No, a aby to bola úplná klasika, na raňajky môže byť aj biela káva a bábovka… Krásne ránko!
Suroviny:
4 vajcia
250g cukru
1ks vanilkový cukor
štipka soli
PL citrónovej šťavy
1PL rumu alebo koňaku
250g tvarohu
150g roztopeného, vychladnutého masla
100g špaldovej múky
100g hladkej kukuričnej múky
1/2ČL citrónovej kôry
2ČL (cca 8g) prášku do pečiva
1ČL sódy bicarbony
maslo na potretie formy
kokos na vysypanie formy
4 vajcia
250g cukru
1ks vanilkový cukor
štipka soli
PL citrónovej šťavy
1PL rumu alebo koňaku
250g tvarohu
150g roztopeného, vychladnutého masla
100g špaldovej múky
100g hladkej kukuričnej múky
1/2ČL citrónovej kôry
2ČL (cca 8g) prášku do pečiva
1ČL sódy bicarbony
maslo na potretie formy
kokos na vysypanie formy
Postup:
Ako prvú, si vždy nachystajte formu – potrite maslom a vysypte kokosovou múčkou.
Žĺtka vymiešame s cukrom do svetlej peny, pridáme soľ, vanilkovú esenciu, citrónovú šťavu, rum a maslo. Všetko poriadne vyšľaháme, pridáme tvaroh a opäť vyšľaháme. Múky zmiešame s práškom do pečiva, so sódou bicarbonou a s citrónovou kôrou. Vysypeme do masy. a vymiešame. Na záver opatrne vmiešame vyšľahané bielka a spojíme.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C asi 50 – 60 min. Dreveným špáradlom skúste pichnutím do stredu bábovky zistiť, či je už upečená. Mala by sa troška oddeľovať od okrajov formy. Po upečení ju nechajte na mriežke vychladnúť vo forme. Až potom vyklopte, inak by mohla puknúť.