Tvarohové buchty, vlastne buchtičky, tak sme ich vždy volali, robievala naša mama a boli úžasné. Príprava je trocha zdĺhavejšia, ale stoja naozaj za to! Mamina nás opustila veľmi nečakane a skôr ako to ktokoľvek čakal, ale stihla napiecť veľa buchtičiek. Hlavne pre našich drobcov. A tak si ju aj pamätajú. Ako zazvonil zvonček a prišla babinka s buchtičkami. Naukladala si ich do košíka ako jabĺčka, a len zľahka prikryla utierkou, aby zostali chrumkavé. A ponáhľala sa, aby jej vnúčikovia a vnučky mali buchtičky čerstvé, najčerstvejšie.
Tieto tvarohové buchty sú z kysnutého cesta, ale vkladá sa doň ešte maslové cesto, ktoré spôsobí, že buchty sú chrumkavejšie, lahodnejšie. Je to akoby kysnuté cesto na spôsob lístkového.
Recept na tvarohové buchty:
Cesto I.
420 g hladkej múky, 3 žĺtka, 2 – 2 ½ dl mlieka, 40 g kvasníc, 1 PL cukru, štipka soli
Cesto II.
100 g hladkej múky, 210 g masla, štipka soli
Na potretie:
žĺtok, cca 1 dl slnečnicového oleja na potretie bokov
Plnka:
500 g dobrého plnotučného tvarohu, soľ, 50 g masla, cukor podľa chuti, 1 vanilkový cukor alebo vanilková esencia, 2 žĺtky
Postup:
Pripravíme si kvások a spolu s ostatnými prísadami vypracujeme cesto I. Poriadne premiešamme rukou, varechou alebo pohodlne – robotom. S cestom sa treba pohrať, aby bolo, čo najlepšie. Vypracované je vtedy, keď sa nám odlepuje od stien nádoby a od varechy alebo od rúk. Dáme do tepla vykysnúť.
Vypracujeme cesto II. Zmäknuté maslo poriadne vymiešame s múkpu a so štipkou soli. Musí sa dať ľahko natierať.
Vykysnuté cesto I. rozvaľkáme valčekom a natrieme naň asi ¾ maslového cesta II. Potom poskladáme tak, že ho preložíme z oboch strán smerom do vnútra. Sprava doľava a potom zhora a zdola. Vznikne nám akýsi balíček, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 5 cm a opäť cesto natrieme zvyškom maslovehého cesta. Znova poprekladáme a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 1/2 cm. Potom cesto nakrájame na štvorčeky a na každý štvorček kladieme plnku. Spájame protiľahlé špice štvorcov tak, aby nám vznikli batôžky. Ukladáme na plech, boky natrieme olejom a zvyšok buchtičky žĺtkom, ktoré ja zvyknem zriediť miekom. Môžete samozrejme použiť aj inú plnku. Napríklad, makovú, orechovú… Mama vždy robila buchtičky makové a tvarohové a ja som nikdy nevedela, ktorou mám začať.
Necháme nakysnúť a pečieme asi 30 minút na 180 °C. Buchtičky kontrolujte priebežne, upečte ich do ružova, vytiehnite a nechajte vychladnúť bez prikrytia. Tak budú chrumkavé. Posypte práškovým cukrom a potom ich už len s radosťou zjedzte. Najlepšie sú v ten deň.
Perfektné recepty s príbehom, určite vyskúšam.
❤️
Vyzerá to lákavo, ale so svojím spaľovaním sa obávam, že by som musela chodiť celý deň s chytrými hodinkami s krokomerom, aby som trochu spálila tie kalórie. 🙂 Avšak som rada, že som narazila na tvoj blog, pretože je plný aj zdravé inšpirácie, ktorú teraz na jeseň zháňam. Rozhodla som sa navyše, že budem jesť viac rýb, aby som do seba dostala Omegu, tak zháňam aj nejaké fajn recepty. Ryby som nikdy veľmi nerobila, tak som na to sama zvedavá, ako to bude chutiť. 🙂
Je to tak… Ani mne to už nespaľuje aka voľakedy. Zvyčajne si doprajem takýto „luxus“ v období pred plánovanou diétou.:)