23 februára

Domáci makovník a domáci orechovník je naša stará dobrá klasika

9  comments

Všetko makové bolo v našej rodine vždy na prvom mieste. Makové buchty, šúľance, makovník… Mak sme mleli ručne na starom mlynčeku, z čoho už po chvíli dosť boleli ruky a my, deti, sme mali tendenciu to vzdať skôr.  Otec bol z nás “najmakovejší” a preto často  mlel mak on, len aby bolo dosť do koláča. Dokonca ho rád sám dochucoval. Asi mi to tak  nejako zostalo po ňom, lebo moji chlapci tvrdia, že viem najlepšie dochutiť mak. A práve plnka je pri dobrom makovníku, či orechovníku asi to najdôležitejšie. 
Toto je tiež naša slovenská klasika, ktorá sa v dnešnej uponáhľanej dobe stále viac vytráca z naších kuchýň. A preto si pridáme aj tento recept. 
Recept: 
30 g kvasníc
cca 100 – 200 ml mlieka
500 g hladkej múky
2 – 3 PL cukru
1 žĺtok a 1 vajce
150 g masla
soľ

Orechová plnka (na 4 záviny)
500 g orechov
400 g cukru 
5 ČL masla (cca 40 – 50 g)
2 ČL vanilkovej esencie alebo 1 ks vanilkového cukru
1 PL marhuľového džemu
soľ
100 – 200 ml mlieka
( môžete pridať 50 g rozdrvených cornflakes ) 


Maková plnka (na 4 záviny)
500 g pomletého maku
500 g cukru 
7 ČL masla ( 60 g)
2 ČL vanilkovej esencie alebo 1 ks vanilkového cukru
1ČL škorice
soľ
100 – 200 ml mlieka

Plnka:
Ingrediencie na plnky zmiešajte a zalejte horúcim mliekom – dávajte podľa potreby. Plnka by nemala byť veľmi riedka. Stačí, ak bude hrudkovitá, „rovnomerne ju natrúste na cesto. Cukor môže byť takisto rôzne sladký, trstinový, ktorý rada používam je celkovo menej sladký.  Soľ sa hodí aj do maku, aj do orechov, vylepší veľmi chuť, takže nezabudnite a ochutnávajte, ochutnávajte, ochutnávajte.
Cesto:

Do mlieka dajte kvasnice a 1PL cukru. Keď droždie vykysne, vylejte ho do misy, kde už máte múku, pridajte zvyšok mlieka, soľ a na záver, keď už je cesto napoly vymiesené, pridajte polorozpustené maslo. Maslo nemá byť teplé. (mlieko pridávajte opatrne, cesto má byť skôr tušie, aby sa vám s ním lepšie pracovalo pri robení závinu ) Miešajte radšej s mixérom, pokiaľ chcete pri varení posilovať, použite varechu. Cesto je vymiesené vtedy, keď „bublinkuje“ a po vytiahnutí varechy sa už nelepí ani na varechu, ani na nádobu, v ktorej ho miesite. Teraz nechajte vykysnúť a po vykysnutí rozdeľte na 4 rovnaké kúsky z ktorých urobíte 4 rovnaké bochníčky. Každý bochníček posypte múkou a na doske vyvaľkajte jemne do tvaru obdĺžnika a naložte plnku. (dosku poriadne posypte múkou, aby sa vám cesto nelepilo) 
Preložte konce a zatočte do závinu. Opatrne preneste na papierom vystlaný plech, potrite vlažným mliekom s lyžičkou cukru a nechajte nakysnúť.  Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C do ružova.  Hneď vytiahnite a prikryte dvoma utierkami. Vydržte a krájajte, až keď vychladne!

Domáci makovník a domáci orechovník je naša stará dobrá klasika
domáci orechovník
 

 
Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • Fantasticky to vyzerá. Prosím ale o jedno zlepšenie: od zajtra nech to cez E-mail aj vonia a nech cítiť i chuť a dá sa to i jesť. Ak nie, pozajtra prídeme ku vám obaja i so 4 vnúčatami, dcérami a zaťmi a 2 prababičkami. Kde to bývate?

  • Joooj, utekajmééé… Koláčiky žiaľ, odcestovali na lyžovačku a chyba bude určite vo vašom počítači. Srdečne pozdravujem všetky vnúčatká, detičky, babičky aj prababičky a ďajujem za pochvalu. 🙂

  • Mňamky 😀 vymyslela som doma recept na výborný koláčik bez múky -"makové šialenstvo". Keď prídeme, upečiem ho a napcháme sa ním.
    Andrejocka

  • Ja osobne Heru vôbec nepoužívam, ani žiadne iné margaríny. Asi sklamem, ale pre mňa sú to nezdravé umelinky.
    🙁 Maslo je maslo – dodá všetkému nezameniteľnú chuť. Aj slanému, aj sladkému. Mama dávala napríklad vždy aj do tvarohu maslo a už ako dieťa som cítila, že naše tvarohové koláče boli úplne iné. Netreba sa toho báť, francúzi dávajú maslo úplne všade a nie sú obézni. Ale v princípe, sa asi dá maslo nahradiť Herou. Len… potom by som už asi skôr zostala pri tom oleji.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >