Tento recept mám od jednej milej pani Gitky . Gitka bola naša susedka zo záhrady a bola to nádherná osôbka. Skvelá, láskavá, obetavá mamička aj babička a recept mám vďaka naším kavičkovo – čajovým pauzám, počas ktorých sa všeličo ochutnávalo, popíjalo a debatovalo. Môžete použiť čerstvé alebo mrazené ríbezle, takže tento koláč sa dá piecť aj v zime. Nie každý má rád koláče so snehovou penou. Ja áno a preto ho pridávam pre podobných mlsošov.
Potrebujeme:
200g cukru
200g polohrubej múky
( môžete použiť pohánkovú múku )
6 žĺtkov
200g orechov
200g masla
šťava z jedného citróna
štipka soli
vanilka
200 – 300 g cukru
bielka zo 6 vajec
pár kvapiek vanilky
Necháme vychladnúť pomaly na mriežke.
PS:
Musím sa ale priznať, ze si nedokážem celkom dobre poradiť s bielkovou penou. Neviem dosiahnuť, aby sa nezačala na druhý deň lepť a topiť. Skúšala som aj šľahať nad parou, ale nepomáha. Vie mi niekto poradť ?
Ríbezľový koláč z orechového cesta s bielkovou polevou |
Gitkin koláčik |