Tento dezert by som mohla nazvať „Varená smotana s mandarinkovým želé“. Ale to by ste sa pri ňom asi nezastavili a možno by ste boli aj trochu zmätení. Znamená to síce presne to isté, ale ak poviete panna cotta – to už je niečo iné, to už to vo vás pracuje, to sa už obnovujú chuťové stopy… Hm, a možno aj iné príjemné zážitky: nádherne gýčový západ slnka, vôňa mora, kreslo na terase, výborné jedlo, chladivé víno, večerný vánok a… malá strieborná lyžička, ktorú o chvíľu ponoríte do jemnej vanlkovo voňavej dobrotky.
Panna cotta. Tento dezert môže robiť aj úplný začiatočník, je to veľmi jednoduché.
Recept na panna cottu:
(asi 4 väčšie porcie)
500ml šľahačky
3 ks plátkovej želatíny
3 PL cukru
vanilkový lusk alebo 1ČL vanilkového extraktu
Suroviny na mandarinkové želé
150 ml mandarinkovej alebo šťavy (aj s dužinou)
3ČL cukru
1 tobolka kardamonu
1Čl pomarančového kvetu (nemusí byť)
štipka soli
limetka podľa potreby
1 ½ – 2 plátky želatíny
Tento talianský tradičný recept sa pôvodne podával s čerstvým lesným ovocím alebo s karamelom. Myslím si, že kyselkavá ovocná chuť je to pravé.
V tomto dezerte sa viac hodí použiť vanilku zo struku, pretože v kréme vidno tie drobné voňavé zrniečka, ktoré sú zárukou, že pravá vanilka je prítomná. Stuhnutý krém sa potom preklopí a zrniečka, ktoré klesli na spodok sú zase na vrchu. Ale ak nemáte, použite vanilku vo frome extraktu.
Takže, smotanu, cukor, (vanilku) zmiešajte a zohrejte – vanilku vo forme extraktu dávame až na koniec. Všetko treba dostať na teplotu 80°C a vypnúť. To už sme ale stihli namočiť želatínu do vody a je pekne nabobtnaná. Vyžmýkame ju, pridáme do horúceho smotanového základu a miešame, kým sa nerozpustí. Pokiaľ by želatína prevrela, neztuhne. Hotovo. Nalejeme do pohárov alebo do formičiek a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 6 hodín.
Mandarinkové želé
Mandarinková chuť je osviežujúco exotická. Hodí sa k zimným mesiacom, pretože sa má rada s teplou škoricou alebo badyánom. Ja som ju však pripravila s kardamónom. Stlačte tobolku kardamónu medzi dvoma čajovými lyžičkami a vylúpnite semienka. Môžete ich pomlieť alebo vysypať do mandarínkovej šťavy v celku. Šťavu zmiešajte aj s dužinou, bude to chutnejšie. Pár mandarínkových mesiačikov môžete ošúpať a odložiť bokom. Všetko priveďte do varu a odstavte. Nechajte trocha vychladnúť, pridajte vyžmýkanú, napučanú želatínu a miešajte, kým sa želatína nerozpustí. Trvá to chvíľku. Teraz pridajte aj ošúpané kúsky mandarínky, nechajte úplne vychladnúť a nalejte na stuhnutú smotanovú pannna cottu. Uložte do chladničky a po stuhnutí môžete podávať.
