16 októbra

Pečené morčacie stehno na masle so zázvorom a s tymiánom, podávané so sladkokyslými hruškami na badyáne a s hokkaido pyré

2  comments

Pečené morčacie stehno na masle so zázvorom a tymiánom podávané so sladkokyslými hruškami na badyáne a s hokaido pyré 
Pevne verím, že týmto receptom poteším všetkých Vlastíkov, Šimíkov a Matúšov… Pre dámy chystám niečo špeciálne. 

Recept: 

morčacie stehno (horné) 

zázvor v prášku 

tymián
slanina
maslo
(pomarančová kôra a šľahačka pre verziu na panvici)
Máso môžeme robiť ako steaky, či medailónky alebo ho piecť vcelku.
Ja robím najradšej pečený variant vcelku. Slaninku pokrájame na kocky a opečieme na masle. Mäso poriadne vyutierame, osolíme a potrieme práškovým zázvorom, navrch položíme plátky slaninky pokrájanej na tenučko. Ak sme sa rozhodli pre prosciuto, to pridáme až v poslednej fáze, keď je už mäso skoro hotové, aby sa príliš nespieklo. Celé ešte posypeme zázvorom a dáme na základ z masla a rozškvarenej slaniny. Môžeme podliať troškou horúcej vody a toto si počas pečenie regulujeme. Nesmie byť veľa vody, inak sa začne mäso dusiť a nebude to ono.  Pečieme, asi 1 1/2 – 2 hodiny, kým je mäso mäkké a oddeľuje sa od kosti. Teraz pridáme prosciuto a necháme piecť ešte asi 10 – 15 minút.  Pokiaľ robíme medailónky, tie obalíme v slaninke alebo v prosciute a môžeme  v prípade potreby na záver podliať jemne vývarom a výpek zjemniť ešte šľahačkou. 
 
Hrušky na masle a badyáne(alebo kardamome)
stredne mäkké hrušky 
maslo
badyán vcelku (alebo kardamom)
trstinový cukor (cca 1ČL na 1hrušku)
Hrušky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor, badyán  a pokrájané hrušky, opatrne miešame a poobraciame, na záver polejeme citrónovou šťavou, premiešame, ochutnáme a ak je to výborné, sme hotoví.
Hrušky vložíme napríklad, do formičky na pagáčiky  – radšej trocha natlačiť – a na záver polejeme šťavou, ktorá, ak ste to správne robili,  by mala byť hustejšia. . Až tesne pred podávaním, formičku odstránime. Môžeme ozdobiť pomarančovou kôrou, alebo… čo máme po ruke 🙂
 
Hokaido pyré
hokaido
maslo
soľ
biele koorenie
trocha citrónovej šťavy
Hokaido nakrájame na kocky a udusíme nad parou, alebo dáme variť vo vode. Potom rozmixujeme s maslom na jemnú kašu, pridáme všetko ostatné a dochutíme. Naložíme na tanier a prelejeme slaninkovým výpekom.
morčacie mäso s hokaido pyré

 

morčacie mäso s prosciutom
Pečené morčacie stehno na masle so zázvorom a s tymiánom, podávané so sladkokyslými hruškami na badyáne a s hokkaido pyré
Sladkokyslé hrušky s badyánom

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >