Pečené morčacie stehno na masle so zázvorom a tymiánom podávané so sladkokyslými hruškami na badyáne a s hokaido pyré
Pevne verím, že týmto receptom poteším všetkých Vlastíkov, Šimíkov a Matúšov… Pre dámy chystám niečo špeciálne.
Recept:
morčacie stehno (horné)
zázvor v prášku
tymián
slanina
maslo
(pomarančová kôra a šľahačka pre verziu na panvici)
Máso môžeme robiť ako steaky, či medailónky alebo ho piecť vcelku.
Ja robím najradšej pečený variant vcelku. Slaninku pokrájame na kocky a opečieme na masle. Mäso poriadne vyutierame, osolíme a potrieme práškovým zázvorom, navrch položíme plátky slaninky pokrájanej na tenučko. Ak sme sa rozhodli pre prosciuto, to pridáme až v poslednej fáze, keď je už mäso skoro hotové, aby sa príliš nespieklo. Celé ešte posypeme zázvorom a dáme na základ z masla a rozškvarenej slaniny. Môžeme podliať troškou horúcej vody a toto si počas pečenie regulujeme. Nesmie byť veľa vody, inak sa začne mäso dusiť a nebude to ono. Pečieme, asi 1 1/2 – 2 hodiny, kým je mäso mäkké a oddeľuje sa od kosti. Teraz pridáme prosciuto a necháme piecť ešte asi 10 – 15 minút. Pokiaľ robíme medailónky, tie obalíme v slaninke alebo v prosciute a môžeme v prípade potreby na záver podliať jemne vývarom a výpek zjemniť ešte šľahačkou.
Ja robím najradšej pečený variant vcelku. Slaninku pokrájame na kocky a opečieme na masle. Mäso poriadne vyutierame, osolíme a potrieme práškovým zázvorom, navrch položíme plátky slaninky pokrájanej na tenučko. Ak sme sa rozhodli pre prosciuto, to pridáme až v poslednej fáze, keď je už mäso skoro hotové, aby sa príliš nespieklo. Celé ešte posypeme zázvorom a dáme na základ z masla a rozškvarenej slaniny. Môžeme podliať troškou horúcej vody a toto si počas pečenie regulujeme. Nesmie byť veľa vody, inak sa začne mäso dusiť a nebude to ono. Pečieme, asi 1 1/2 – 2 hodiny, kým je mäso mäkké a oddeľuje sa od kosti. Teraz pridáme prosciuto a necháme piecť ešte asi 10 – 15 minút. Pokiaľ robíme medailónky, tie obalíme v slaninke alebo v prosciute a môžeme v prípade potreby na záver podliať jemne vývarom a výpek zjemniť ešte šľahačkou.
Hrušky na masle a badyáne(alebo kardamome)
stredne mäkké hrušky
maslo
badyán vcelku (alebo kardamom)
trstinový cukor (cca 1ČL na 1hrušku)
stredne mäkké hrušky
maslo
badyán vcelku (alebo kardamom)
trstinový cukor (cca 1ČL na 1hrušku)
Hrušky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor, badyán a pokrájané hrušky, opatrne miešame a poobraciame, na záver polejeme citrónovou šťavou, premiešame, ochutnáme a ak je to výborné, sme hotoví.
Hrušky vložíme napríklad, do formičky na pagáčiky – radšej trocha natlačiť – a na záver polejeme šťavou, ktorá, ak ste to správne robili, by mala byť hustejšia. . Až tesne pred podávaním, formičku odstránime. Môžeme ozdobiť pomarančovou kôrou, alebo… čo máme po ruke 🙂
Hokaido pyré
hokaido
hokaido
maslo
soľ
biele koorenie
trocha citrónovej šťavy
Hokaido nakrájame na kocky a udusíme nad parou, alebo dáme variť vo vode. Potom rozmixujeme s maslom na jemnú kašu, pridáme všetko ostatné a dochutíme. Naložíme na tanier a prelejeme slaninkovým výpekom.
Fíjha to je ale fajnové 🙂
Tak šup s tým do pekáča… 🙂