Neviem ako vy, ale my všetci máme kačacinku radi. Je to jedna z príjemných vecí, ktoré sa dejú na jeseň a v zime. Milujem klasiku – posypať kmínom a upiecť do chrumkava, k tomu výborná červená kapusta ochutená a navoňaná škoricou, a ak mám, pridám na každú porciu dva – tri pečené gaštany, vyváľané v kačacom tuku, pretože ich na záver prihodím ku kačke. Vychutnávať si mäsko a chrumkavú kožtičku a do toho zahryznúť do gaštanu je nesmierna labužinka. Potom už len zapiť dobrým vínkom…
Ale mám veľmi rada aj kačku s pomarančovou omáčkou. To nie je slovenská klasika ale citrusy sa ku kačaciemu, či husaciemu mäsu veľmi hodia a nie je to nič komplikované na prípravu. Ak použijete klementínky, dostanete exotickejšiu chuť.
kačacie prsia
(koňak)
Postup:
Kačacie prsia poumývajte a dobre osušte s utirekou. Do kože urobte zárezy v tvare mriežky a vmasírujte tymián a na jemné kocky nasekaný zázvor. Na záver mäso z oboch strán posoľte a nechajte odpočinúť v chlade, najlepšie asi hodinu.
Kačacie prsia dajte piecť do rúry na 200°C až do požadovaného bodu prepečenia.
Upečené mäso nakrájajte na plátky a prelejte klementínkovou omáčkou a dozdobte ošúpanými mesiačikmi klementínok. Podávajte s maslovými petržlenovými zemiakmi,
s lokšou alebo s hrozienkovou ryžou.