13 decembra

Kačacie prsia s tymiánom a s klementínkovou omáčkou

0  comments

Neviem ako vy, ale my všetci máme kačacinku radi. Je to jedna z príjemných vecí, ktoré sa dejú na jeseň a v zime. Milujem klasiku – posypať kmínom a upiecť do chrumkava, k tomu výborná červená kapusta ochutená a navoňaná škoricou, a ak mám, pridám na každú porciu  dva – tri pečené gaštany, vyváľané v kačacom tuku, pretože ich na záver prihodím ku kačke. Vychutnávať si mäsko a chrumkavú kožtičku a do toho zahryznúť do gaštanu je nesmierna labužinka. Potom už len zapiť dobrým vínkom…
Ale mám veľmi rada aj kačku s pomarančovou omáčkou. To nie je slovenská klasika ale citrusy sa ku kačaciemu, či husaciemu mäsu veľmi hodia a nie je to nič komplikované na prípravu. Ak použijete klementínky, dostanete exotickejšiu chuť. 

Recept:
kačacie prsia
tymián – najlepšie čerstvý
zázvor
rímsky kmín
soľ
omáčka:
3 -4 klementínky
kardamon alebo badyán
cukor
biele alebo ružové víno
kukuričný škrob
maslo
med
limetka
(koňak)

Postup:
Kačacie prsia poumývajte a dobre osušte s utirekou. Do kože urobte zárezy v tvare mriežky a vmasírujte tymián a na jemné kocky nasekaný zázvor. Na záver mäso z oboch strán posoľte a nechajte odpočinúť v chlade, najlepšie asi hodinu.

Zatiaľ si môžete pripraviť omáčku. Vyžmýkajte 3 – 4 klementínky, jednu rozoberte na mesiačiky a opatrne dajte preč jemnú kožu. Teraz nasypte na panvicu cukor a nechajte skaramelizovať. V tomto štádiu pridajte aj kardamónove semienka alebo badyán. Je to na Vás, ktorej chuti by ste dali prednosť. Keď je všetko skaramelizované, zalejem vínom a prilejeme aj pomarančovú šťavu a cukor nechajte rozpustiť. Potom pridajte maslo a môžete dochutiť koňakom. Pokiaľ je omáčka riedka, v troche šťavy romiešajte kukuričný škrob a ešte chvíľu povarte. 
Kačacie prsia  dajte piecť do rúry na 200°C až do požadovaného bodu prepečenia. 
Upečené mäso nakrájajte na plátky a prelejte klementínkovou omáčkou a dozdobte ošúpanými mesiačikmi klementínok.  Podávajte s maslovými petržlenovými zemiakmi,
s lokšou alebo s hrozienkovou ryžou. 
Kačacie prsia s tymiánom a s klementínkovou omáčkou
chrumkavá kačka s omáčkou z klementíniek
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Prihláste sa na odber nových receptov

>