Laskonky patrili vždy k mojim obľúbeným zákuskom a patria k môjmu detstvu. Škoda, že dnes už málokde dostať „pravé“ laskonky. Ktovie kam sa podela cukrárska hrdosť, ktorá by poriadnemu cukrárovi nikdy nedovolila použiť namiesto masla margarín, šetriť na ingredienciách, takže laskonka z cukrárne sa na pravú laskonku len z diaľky pozerá…
Občas robievam „svoje“ pravé laskonky a keďže stále nemám formu, vymyslela som si svoj tvar. Forma by mi asi uľahčila prácu, ale mne trocha vadia tie ostré tvary laskonky z formičky a na druhej strane, celkom rada vyrábam tie svoje „kopčeky.“ Je to už akýsi rituál. A tu je recept:
Orechové laskonky
(cca 20 – 25ks)
5 bielkov
250g jemného cukru
štipka soli
100g orechov
1PL maizeny alebo múky
1ČL vanilkovej esencie
Plnka:
5 žĺtkov
150 g cukru
½ PL maizény alebo múky
200g masla
50 g orechov
1ČL vanilkovej esencie
Postup:
Bielka šľaháme nad parou 10 – 15 minút, až kým poriadne zhustnú. Zložíme z pary a pridáme pomleté orechy zmiešané s maizénou. (Pár orechov zvyknem ručne nasekať na hrubšie) Potom už len natierame do formy alebo tvarujeme na papieri na pečenie. (robím to tak, že ČL urobím kôpku a tú krúživym pohybom rozotieram)
Najlepšie urobíte, ak si zapnete rúru na teplovzdušný program a pripravíte si 3 – 4 plechy, ktorým počas pečenia v 2. fáze občas zmeníte polohu. Pečieme, či skôr sušíme najprv na 120 – 130 °C asi 15 minút. Potom, (2. fáza) prepneme na 80°C a dopekáme ešte minimálne ½ hodinu. Laskonky sú upečené, ak sa nelepia na papier.
Medzitým, čo sa laskonky pekne pečú, pripravíme si plnku. Začneme orechami. Ja milujem, ak mi v plnke sem – tam chrumkne nejaký ten orech. Preto, časť orechov pomeliem, ale asi ⅓ posekám a polámem na hrubšie kúsky. tieto potom dám do panvičky, posypem cukrom a nechám trocha skaramelizovať. Oriešky sú karamelovo – chrumkavé a výborné a mohli by ste byť v pokušení ich len tak zjesť. Nerobte to, radšej si predstavte, aké budú výborné v laskonke. Orechy vysypte na papier na pečenie, aby sa karamel neprilepil.
Vymiešajte maslo, pridajte orechy a vyšľahajte do krému.
Teraz si vyšľahajte nad parou žĺtka s cukrom. Opäť miešame asi 10 -15 min., žĺtka zmenia farbu a zhustnú. Do vychladnutej zmesi postupne vmiešavame maslový krém s orechami.
A je tu najobľúbenejšia časť. Laskonky naplňte plnkou a schovajte do chladničky, plnka musí úplne stuhnúť. Najlepšie budú na druhý deň. Tak skúste vydržať…
![]() |
laskonky s orechami |
![]() |
orechové laskonky |
![]() |
orechové laskonky s vôňou vanilky |
![]() |
moje orechové laskonky – recept |
mňamky, sú výborné 🙂
Vyzerajú už na pohľad veľmi príťažlivo, ale keď ich ochutnáte, zaľúbite sa…
Škoda len, že vôbec nie sú trvanlivé… 🙂
Ďakujem, ďakujeeem… 🙂 🙂 🙂
vyskúšala som a su uzasne….chutili všetkým,bola to makacka ale stalo to za to….určite vyskusam aj ďalšie recepty😊
To ma naozaj teší, je to naozaj makačka, ale kto to dokáže, zaslúži si potlesk. A je ja pravda, že najťažšie je to prvý krát – tak, ako všetko. Držím palčeky, nech sa vydaria aj ďalšie recepty 🙂
palec hore, nie su trvanlivé preto, lebo su výborné
Mmm, áno, ja milujem, keď to chrumkne a potom príde tá chladivá chuť plnky a nebodaj sa pripletie väčší orech…