V dnešnej dobe, kedy máme stále menej času, toto možno vyznieva, ako nezmysel. Ale fakt, že obchodné reťazce nám ponúkajú na konzumáciu rôzne druhy zafarbených, voňavých chemikálií, možno niekoho podnieti urobiť si svoj vlastný voňavý pokus bez konzervantov a chemikálií. Inšpirovala ma návšteva jednej bio farmy v Provence, kedy som si uvedomila, že všetky bylinky poznám a že som úplne zabudla, ako sme si voľakedy sami vyrábali to, čo tam všetci americkí, anglickí a iní návštevníci obdivovali ako
čudo – trezalkový olej. V malom obchodíku za drahé peniaze ponúkali aj rôzne bylinkové sirupy. Levanduľový, ružový, rozmarínový… Príprava je jednoduchá. Tak prečo si neurobiť vlastný?
Rozmarín – čo o ňom vieme?
Rozmarín je vynikajúce korenie, aj liečivá bylina. Okrem skvelej chuti, ktorú dodáva jedlu, príjemne vonia. Podporuje trávenie, pretože zvyšuje vylučovanie žlče a tvorbu tráviacich enzímov. Je príjemný na psychiku a posilňuje pečeň aj srdce, zvyšuje tlak. Je bohatý na železo, jód, zinok a kremík., Ale, nepreháňať, inak môže byť jedovatý.
Recept na rozmarínový sirup
30 mladých výhonkov rozmarínu (nedrevanaté časti)
1l vody
500g kryštáľového trstinového cukru
Postup:
Mladé výhonky rozmarínu, prípadne aj kvety opláchnite. Vodu v panvici priveďte do varu, keď vrie, pridajte rozmarín a premiešavajte asi 5 minút. Plameň stíšte, aby zmes len veľmi jemne bublala a potom vypnite, prikryte a nechajte asi 15 – 30 min vylúhovať. Preceďte a pridajte cukor. Keď je cukor rozpustený, varte sirup ešte 15 až 20 minút. Varením sirup zhustne a zredukuje sa objem. Mali by ste dostať asi 70cl sirupu. Prelejte do sterilizovanej fľaše a zazátkujte. Sirup by mal vydržať niekoľko mesiacov. Používa sa pri kašli, astme, nervozite a migréne.

Rozmarínový čaj
1ČL rozmarínu, 2dl vody – zaliať a nechať 10 – 15min. vylúhovať. Je vhodný pri kašli, nervozite a podporuje trávenie a posilňuje pečeň. Má antioxidačné účinky.
Rozmarínový osviežujúci nápoj
2PL rozmarínu zalejte 500ml vriacej vody. Prikryte a nechajte odstáť 10-15 minút. Preceďte a primiešajte podľa chuti cukor, či med. Nechajte vychladnúť. Prelejte do pohárov, pridajte pár kociek ľadu a prilejte rozmarínový sirup, dochuťte šťavou z limetky, môžete pridať aj pomarančovú šťavu.
🙂