24 novembra

Pohánková torta s kardamónovými hruškami

2  comments

Opäť jeden „neskorojesenný“ recept, ktorý je dôkazom, že aj bezlepkové dezertyi sú výborné. Je to skôr koláč v tvare torty, jednoduchý, nenáročný, vyskúšajte. Kuchyňa vám bude rozvoniavť škoricou a kardamónom a vy vyrobíte dezertík, ktorý sa výborne hodí k posedeniu pri čaji. 

Recept: 
 3 vajcia 
130 – 150g cukru (pri 130g je to u mňa na spodnej hranici sladkosti)
1ČL vanilkovej esencie
100 g mandlí (rozmixovať na múčku)
70g pohánkovej múky
150g masla
½ ČL škorice
½ ČL badyánu
limetka alebo citrón

2-3 hrušky ( najlepšie sú sladkokyslé, ak sú veľké, stačia dve)
3 -4 kardamómove tobolky – vybrať z nich semienka
25 g masla 
4 – 5 ČL trstinového cukru 

Najprv si pripravte hrušky. Ošúpte ich a nakrájajte na mesiačiky. Z kardamónových toboliek vyberte semienka (niekedy sa dajú rozpučiť medzi prstami, ak nie, rozpučte ich medzi dvoma lyžicami). Semienka môžete nechať vcelku, ale lepšie je, ak ich rozmixujete alebo roztlčiete v mažiari. 
Kardamón používam z dvoch dôvodov, Jednak ho milujem a jednak sa výborne k hruškám hodí a dodáva im zaujímavú príchuť. Na panvici roztopte maslo, prihoďte kardamónove semienka, pridajte hrušky a zasypte cukrom. Je dôležité, aby hrušky pustili šťavu a aby tak vznikla sladkokyslá hruškovo-maslovo-cukrová zmes, ktorú ešte dochutíme limetkou. Opatrne v nej obracajte hrušky zo všetkých strán, až kým všetko začne trocha hustnúť a jemne karamelizovať. Presne toto chceme dosiahnuť. Odstavte a ak treba, ešte dochuťte limetkou. Hrušky sú prirodzene v koláči trocha mdlej chuti, preto si dajte záležať poriadne ich v tej sladkokyslej omáčke pobracajte zo všetkých strán. Hrušky necháme v omáčke vychladnúť a medzitým pripravíme cesto. 
3 – 4 lyžice cukru pridajte k mandliam a rozmixujte na jemnú múčku. Cukor určite pridajte, mandle sa tak nezmenia na maslovitú zmes. Pomeľte naozaj na jemno. V tomto prípade uprednostňujem jemnú konzistenciu, mandle dodajú koláču marcipánovú príchuť. Vajcia vyšľahajte so zvyšným cukrom a s vanilkou do bledej peny. Môžete šľahať aj celé vajcia, ale dostanete redšiu konzistenciu – to je variant pre lenivých.  Ja šľahám v dvoch fázach. Najprv žĺtka, na záver bielka. Do vyšľahanej zmesi pridajte mandľovú múku, znova vyšľahajte a pridajte zmäknuté (ale nie teplé) maslo.
Do pohánkovej múky určite pridajte škoricu a badyán, rozmiešajte a pomaly pridávajte do zmesi. Pokiaľ ste bielka šľahali zvlášť, teraz je tá chvíľa. Opatrne ich vmiešajte, všetko vylejte do tortovej formy na pečenie.
Na vrch rozložte do kruhu hrušky a je to. Vlastne ešte nie. Hrušky polejte jemne hruškovou šťavou a dajte do rúry. Pečte na 170°C asi 40 – 50 minút. Tesne pred dopečením ešte polejte hrušky zvyškom sladkokyslej hruškovej šťavy.

Správna pohánková torta by mala mať cesto jemnej, nadýchanej konzistencie a príjemnej zaujímavej chuti s chrumkavým zakončením.  Vďaka pomletým mandliam bude chutiť najmä tým, ktorí majú radi marcipán. Hrušky by mali byť jemne sladkokyslé, na to dohliadnite. 

(a neurobte takú chybu, ako ja – hrušky poukladajte bruškami hore)

 

pohánkový dezert s hruškami

 

bezlepková torta z pohánky a hrušiek

 

hruškovo – pohánková  torta

 

 



Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >