Recept na plnené vajíčka:
10 ks čerstvých vajec – uvariť na tvrdo
maslo
majonéza
biele korenie
horčica – len veľmi málo
petržlenová vňať – nasekať na veľmi drobno
malý kúsok sladkej cibule – nasekať na veľmi jemnučko, aby neprerážala cibuľová chuť
tymián – najlepšie čerstvý
soľ
trocha cukru
kyslejší džem ( malinový, ríbezľový, černicový alebo z lesného ovocia)
Postup:
Množstvá neudávam, robím všetko od oka a riadim sa chuťou a konzistenciou. Vajíčko prekrojte priečne. Žĺtka vyberte a vymiešajte so zmäknutým maslom a s ostatnými ingredienciami. Plnka má mať krémovú konzistenciu. Maslo a bylinky dodajú tú výbornú chuť, jemnosť a lahodnosť, ktorú chceme dosiahnuť..
Bielkové polovičky naplňte plnkou a uložte do chladničky stuhnúť. Plnka je po stuhnutí oveľa chutnejšia, pretože sa prepojili všetky chute a dôvod je aj praktický. Lepšie vajíčka dozdobíte a vydržia v peknej forme až do podania. Pred podávaním každé vajíčko prelejte asi 1PL majonézy, ktorú ste rozmiešali s trochou studenej vody.
A teraz to najlepšie. Na každé vajíčko dajte ako ozdobu kopček veľmi kvalitného malinového alebo iného džemu výraznejšej chuti. Nebojte sa džemu, uvidíte, že odteraz budete chcieť len plnené vajíčko s kúskom džemu. Poukladajte na nejaký zelený šalátik. (ja som použila špenátový s pomarančovou zálievkou. K vajíčkam sa samozrejme veľmi hodí zemiakový šalát.
A môžete podávať!