25 januára

Čokoládovo čokoládová torta s čokoládovou polevou – bezlepková

5  comments

Dnes si dáme opäť čokoládovú tortu, pretože čokoládu máme všetci radi.
Celkom rada skúšam niečo nové z toho, čo mám práve po ruke.  Teraz som chcela tortu, ktorá by bola zo samej čokolády. Najprv som myslela, že to bude hlavne o horkej čokoláde, ale trocha som sa zľakla, či by to ostatní zvládli. Tak som skúsila dve rôzne čokoládové chute. 
Vznikla čokoládovo kalorická bombička z ktorej môžete zjesť jeden kúsok a dosť. !…
Tak poďme rýchlo na to. 


Korpus:
120 g cukru
6 vajec
120g orechov
1 ½ Pl kakaa
šťava z väčšieho pomaranča + 1ČL trstinového cukru

Ak chcete robiť čokoládovú tortu, alebo akýkoľvek čokoládový dezert, je dosť dôležité, aby ste použili kvalitnú čokoládu. Výsledná chuť je o triedu vyššia, je to tak. Ja veľmi rada používam čokoládu Callebaut a tentokrát som použila 53,8% čokoládu. Je veľmi jemná, má príjemnú chuť kakaa a je vo forme čokoládových lupienkov.
Na korpus vymiešajte cukor so žĺtkami do svetlej peny, pridajte kakao a mleté orechy. Na záver primiešajte vyšľahané bielka. Pečte na 180°C asi 45 minút, aj dlhšie. Korpus nechajte vychladnúť na mriežke a prekrojte tak, aby vrchná časť bola tenšia. Keďže ide o bezlepkový recept bez múky, korpus trocha klesne, to je v poriadku.  Spodnú časť korpusu polejte šťavou z pomaranča, ktorú ste zniešali s lyžicou cukru. Potrite čokoládovou plnkou I. Dajte do chladničky a zatiaľ si pripravte čokoládovú plnku II. Pridajte plnku, prikryte zvyšným korpusom a polejte čokoládovou polevou. 

čokoládová plnka I.
100 g čokolády
250 g mascarpone
50 g cukru (podľa vašej chuti)
1 ČL vanilkového extraktu
štipka soli
Čokoládu rozpustite v miske nad parou, pridajte soľ a cukor a všetko rozmiešajte do hladka. Ochlaďte a vymiešajte s vanilkou a s mascarpone.

čokoládová plnka II.
50g bielej čokolády
1 tabuľka tmavej čokolády alebo 1PL čokoládových lupienkov
50 g na jemno pomletých orechov
50 g cukru
1 tobolka kardamónu – semienka vybrať a roztĺcť, alebo pomlieť
kúsok škorice (asi 1,5cm)
250 ml šľahačky
1Čl vanilkového extraktu
štipka soli

Čokolády, cukor, roztlčený kardamón, škoricu  a soľ dajte do šľahačky a povarte spolu s orechami. (ja som kardamón rozmixovala na prášok, ale myslím, že by mohlo stačiť, ak povaríte celú tobolku v šľahačke spolu so škoricou. Presnejšie, v tom prípade by som použila radšej 2 tobolky) Bielu čokoládu som zmiešala spolu s tmavou kvôli farbe a kvôli tomu, aby chuť bola trocha viac čokoládová. Orechy môžete použiť aj lieskové. Odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt. 
Nechajte poriadne vychladnúť, vyberte škoricu a kardamón, ak ste ho povarili vcelku a vyšľahajte do hustého krému. Tento krém je najlepšie pripraviť deň vopred. 
 
Čokoládová poleva:
50g čokolády
30g masla
1 – 2 PL šľahačky
štipka soli
2ČL vanilkového extraktu
Všetko vymiešajte nad parou a polejte korpus. Ja som použila 70g čokolády, ale je to zbytočne veľa. 
A to je tuším všetko. Pripravte si kávu a ochutnajte svoj čokoládový kúsok.
Čokoládovo čokoládová torta s čokoládovou polevou – bezlepková
čokoládová torta
Čokoládovo čokoládová torta s čokoládovou polevou – bezlepková
čokoláda callebaut

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >