Prvý krát som túto tortu jedla v Provence, v Brantes, v malom kamennom mestečku, kde žije už len 84 obyvateľov. Po kamenných chodníkoch sme sa dostali až na koniec cestičky, ktorá končila malou reštauráčičkou s nádhernými výhľadmi do modrozeleného údolia. Bolo tam neskutočne. Slnko pomaly zapadalo, všade bolo ticho, voňavo a romanticky. Užívala som si každú sekundu. No a potom som raz sedela v rozkvitnutej záhrade za dlhým stolom plným dobrôt u našej kamarátky Medovky. Ako dezert prišla úplne nečakane gaštanová torta a ja som hneď som vedela, že je to „ona“. A … odvtedy ju robím. 🙂
Gaštanová torta ( bezlepková a výborná )
Ingrediencie:
150g gaštanového pyré
200g čokolády
150g masla
2PL rumu
4 vajcia
150g cukru
1/2 ČL vanilkovej esencie alebo 1ČL
vanilkového cukru
100g orechov / mandlí
1 šľahačka + vanilka
Postup:
Gaštanové pyré necháme rozmraziť a vopred vystelieme formu papierom na pečenie.
Žĺtka vymiešame s cukrom do svetlej peny a potom pridáme orechy a vanilkovú esenciu.
V miske alebo v hrnci nad parou roztopíme čokoládu a maslo. Pomaly premiešavame až do polotekutej zmesi, ktorú necháme vychladnúť.
Do vymiešaných žĺtkov postupne pridávame vychladnutú čokoládovo maslovú zmes, a vymiešame. Gaštanové pyré vymiešame s rumom, pridáme do základu a pomaly premiešavame mixérom na hustú, hladkú kašu.
Bielka vyšľaháme až na záver. Pridávame ich do masy postupne, a ručne vmiešame veľmi zľahka.
Cesto nalejeme do formy a dáme piecť do rúry, rozohriatej na 170 – 180°C cca 45 – 60 minút. Skúšame špáradlom, malo by byť na dotyk pevné, ale vnútri ešte trochu vláčne, nemalo by byť preschnuté, pretože má mať konzistenciu skoro, ako nugát.
Cesto sa počas pečenia mierne nadvihne, vrch zvykne popraskať, to je v poriadku. Opatrne vyberte z rúry a nechajte chladnúť. počítajte s tým, že torta mierne padne. Nechajte vychladnúť a opatrne odstráňte formu. Torta je najlepšia po 24 hodinách a viac…
Podávame s kopčekom vanilkovej alebo gaštanovej šľahačky. (Gaštanová šľahačka: vytvoríte ju tak, že do šľahačky pridáte gaštanové pyré (cca 50 – 100g) podľa chuti a vyšľaháte do tuha. Jednoduché.)
Tak už som ju konečne vyskúšala, je výborná 🙂 Teším sa, že sa mi vôbec podarila na prvýkrát, chce to ešte vylepšiť nejaké detaily, dúfam, že nabudúce bude bez chybičky.Je to úpná bomba 🙂
Prišli ku nám manželia s dvomi dcérkami na návštevu (5r. a 10r.), a jedna z nich mala prísnu bezlepkovú diétu, tak sme rozmýšľali, čo napečieme. Prvýkrát sme vyskúšali gaštanovú tortu a podarila sa dokonale. Žiaľ nás bolo veľa tak sa nám každému ušlo len po malému kúsku, ale keby som sama, zjem ju aj celú. Kombinovali sme ju s vanilkovou alebo čokoládovou zmrzlinou a pridali sme polevu z lesnej zmesi. Momentálne u mňa vedie medzi obľúbenými tortami. Ďakujem za skvelý recept.
Dobry den, chystam sa tuto skvelu vec piect – na aku velku formu je rozpis? ak na 26cm, aka je vysoka? kolko solidnych kuskov mi z nej vyjde? dakujem 🙂
Robievam ju na priemer formy 24 cm a vychádza na cca 12 – 14 kúskov.Torta nie je veľmi vysoká. Ale tak to má byť. Ono to aj stačí, pretože torta je dosť sýta – je to samá čokoláda a gaštany 🙂 No… 26 cm sa mi zdá troška veľa, bude o dosť nižšia. Dajte vedieť, ako to dopadlo.
Tak už som ju konečne vyskúšala, je výborná 🙂 Teším sa, že sa mi vôbec podarila na prvýkrát, chce to ešte vylepšiť nejaké detaily, dúfam, že nabudúce bude bez chybičky.Je to úpná bomba 🙂
Želám, nech sa vydarí na hviezdičku a hlavne, treba používať váhu. 🙂 To je základ úspechu a jedna z vecí, čím sa líši cukrár od kuchára. Veľa štastia!
je uzasna, stalasa z nej oblubena vikendova torticka
Ved o to ide, tesi ma, ak sa dobre veci posuvaju dalej 🙂
Prišli ku nám manželia s dvomi dcérkami na návštevu (5r. a 10r.), a jedna z nich mala prísnu bezlepkovú diétu, tak sme rozmýšľali, čo napečieme. Prvýkrát sme vyskúšali gaštanovú tortu a podarila sa dokonale. Žiaľ nás bolo veľa tak sa nám každému ušlo len po malému kúsku, ale keby som sama, zjem ju aj celú. Kombinovali sme ju s vanilkovou alebo čokoládovou zmrzlinou a pridali sme polevu z lesnej zmesi. Momentálne u mňa vedie medzi obľúbenými tortami. Ďakujem za skvelý recept.
Supeeer, teším sa. Takže, nabudúce dve. Jednu pre návštevu a druhú schovať. 🙂
Dobry den, chystam sa tuto skvelu vec piect – na aku velku formu je rozpis? ak na 26cm, aka je vysoka? kolko solidnych kuskov mi z nej vyjde? dakujem 🙂
Robievam ju na priemer formy 24 cm a vychádza na cca 12 – 14 kúskov.Torta nie je veľmi vysoká. Ale tak to má byť. Ono to aj stačí, pretože torta je dosť sýta – je to samá čokoláda a gaštany 🙂 No… 26 cm sa mi zdá troška veľa, bude o dosť nižšia. Dajte vedieť, ako to dopadlo.
dakujem za rychlu odpoved. Skusim dat do 26cm 1,5 davky – uvidime, co to spravi 🙂 Zuzana