Ak máte radi paradajkovú polievku a chceli by ste troška zaujímavejšie chute, vyskúšajte túto. Inšpiráciou bol tiež Tomášov recept, ktorý mi zachutil, práve preto, že je so syrom Niva.
Najchutnejšia je samozrejme z čerstvých, voňavých paradajok, ale takú budeme variť v sezóne. Teraz, v zime, použite paradajky lúpané, alebo pasírované. Podľa toho, či máte mixér, a viac času.
Recept:
olivový olej
2 šalotky
3 – 4 strúčiky cesnaku
3 bobkové listy
Korenie:
1ks badyánu
4 hrebíčky
4 guličky nového korenia
čierne korenie
trocha kardamómu
trocha muškátového orieška
troška škorice ….. toto všetko môžete nahradiť troškou zmesy korenia do perníka
1kg sladkých, voňavých, zrelých paradajok
alebo 600 – 800g pasírovaných paradjok
5-6 vetvičiek tymiánu
11/2l zeleninového vývaru, alebo vody
1-2 dl sladkej smotany
2-4PL trstinového cukru, podľa chuti
cca 150g syru Niva
petržlenova a bazalkova vňať
syr Niva na guličky (ušúľame malú guličku, ktorú obalíme v nasekaných vňaťkách)
Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na oleji, pridáme cesnak, korenia, chvíľu premiešavame a na záver pridáme pretlak a vývar.
Ak použijeme celé, či lúpané paradajky, najprv všetko rozmixujeme a korenia v celku pridáme samozrejme až do rozmixovanej zmesy. Takže, je praktickejšie použiť korenia v prášku, prípadne rovno zmes do perníka. (samozrejme, nemám na mysli variant s kypriacim práškom) Okoreňte si podľa svojej chuti.
Teraz pridáme čerstvý tymián a chvíľu povaríme. Dochutíme cukrom (prípadne soľou) a pridáme ešte sladkú smotanu a na záver nastrúhanú Nivu. Všetko poriadne premiešame a necháme zovrieť.
Posypeme petržlenom a bazalkou a do každého taniera pridáme syrovú guličku.
Polievka je jemne kyselkavá, voňavá po teplých koreniach, zjemnená smotanou a syr Niva jej dá ešte zaujímavejšiu chuť.