Nie každý má rád karfiolovú polievku. Ale keď sa urobí dobre, je to fajn zmena. Mňa voľakedy zaujal karfiol zelenej farby. Romanesco. Tento karfiol mám rada a zbožňujeme ho v rizote podľa Jamieho. Už dlhšie ma lákalo urobiť z neho polievku.
Počasie je stále viac novembrové, stále menej svetla, stále stále menej tepla, stále viac hmly. Raz, keď som taká dosť uzimená vbehla do obchodu, napadlo ma, že by som si dala nejakú dobrú teplú polievku. Hm?
Zbadala som zelený karfiol a tak som nabrala do košíka, čo ma napadlo a skúsila som toto. Krémová, hladká, voňavá a trocha pikantná na ázikský spôsob, to je niečo, čo by mohlo príjemne zahriať a posilniť. Tu je recept. Dúfam, že som na nič nezabudla. Mám celkom rada všeliaké tie thajské polievky, ale nechcela som robiť thajskú. Ani žiaden vývar tam miešať. Mala som chuť na romanesko krém, ktorý by som dochutila trocha do thajských chutí.
Recept:
Suroviny:
1 maličké romanesco – zelený karfiol
voda
3 – 5 ks shitaki húb
2 – 5 cm zázvoru (podľa vašej chuti )
1 ks chili paprička (ak to zvládnete…)
čerstvý koriander – z 30 g krabičky som odobrala asi 10 g
1 ks citrónovej trávy
500 ml kokosového mlieka
1 – 2 ks limetkových listov
limetka – šťava
soľ
(prípadne trocha medu)
Postup:
Takže, rozobrať karfiol na ružičky a variť v troche vody. Hríby ošúpať, umyť a nakrájať. Všetko ostatné som tiež pridala a varila spolu. Zázvor nastrúhať, citrónovú trávu ošúpať a dať vyvariť aj listy, ktoré sa potom vyberú. Chili papričku – len ak vám nevadí ešte pikantnejšia chuť. Treba počítať s tým, že zázvor tiež urobí svoje. Limetkové listy sa dajú krásne rozmrviť, pridať aj kokosové mlieko a všetko variť, kým karfiol zmäkne.
Potom vybrať listy z citrónovej trávy, aby tam náhodou nezostali. Dochutiť soľou, limetkou a keďže tá sladkavá chuť sa naozaj hodí, ja som pridala aj trocha medu.
Výsledok – príjemný jemný krém, voňavý, slano kyselkavo pikantnej chuti s nádychom do sladka. Jednoduché, rýchle. Ja som bola spokojná.
