Sviečková na smotane je stará klasika, a možno práve preto si zaslúži miesto medzi ostatnými receptami. Príprava je trocha zdl’havejšia a tak dnes, keď chceme mať všetko šup, šup, rýchlo hotové, na staré recepty možno zabúdame. Ale možno dostaneme chuť na niečo pôvodné a slávnostné a tam patrí aj sviečková na smotane. Ak máte svoje osvedčené vylepšenia, poteším sa akýmkoľvek zaujímavým podnetom. Tak poďme na to.
Sviečková na smotane – recept
Omáčka:
4 mrkvy
2 petržleny
½ stredne veľkého zeleru
1 – 2 cibule
10 zrniečok nového korenia
10 zrniečok čierneho korenia
2 klinčeky
6 borievok
3 bobkové listy
vetvička tymiánu
200 – 300 ml vody alebo hovädzieho vývaru
citrón
maslo
2 3 lyžice kryštáľového cukru
1 PL plnotučnej horčice
300 ml smotany na šľahanie
Mäso:
1 kg hovädzej sviečkovej
trocha slaniny z mangalice
čierne mleté korenie
Mäso môžete prešpikovať kúskami slaniny, ja to niekedy nerobím. Posypte mäso korením a soľou a trošku to doň vmasírujte a opečte na rozpálenom oleji v hrnci, kde budete neskôr dusiť zeleninu. Mäso opečte tak, aby sa zatiahlo, asi minútu z každej strany. Vyberte ho na tanier. Na záver ešte rýchlo pridajte do výpeku kúsky slaniny, orestujte, stále miešajte. Ak je málo oleja, dolejte, môžete pridať na záver aj kúsok masla. Teraz pridajte zeleninu, nakrájanú na kocky. Zeleniny dávam dosť, pretože máme radi veľa omáčky. Nebojte sa mrkvy, dá omáčke správnu farbu, aj chuť. Ja v tomto štádiu vsypem aj koreniny.
Restujeme, kým začne zelenina jemne karamelizovať, vtedy pridáme cibuľu, opekáme tiež do zlatista a všetko poprášime cukrom. Necháme skaramelizovať a v tomto štádiu pridáme 1 PL horčice. Nezabudnime na kúsky citrónu. Teraz je ten čas. Biele časti sa snažíme odstrániť, aby sme zbytočne nepridávali horkú chuť.
Všetko podlejeme hovädzím vývarom alebo vodou. Mäso zalejeme zeleninovým základom a dáme piecť asi na 160 – 170*C na 2 hodiny.
Po dvoch hodinách už všetko krásne rozvoniava. Mäso vyberieme a zo zeleninového základu vyberieme korenie. Mäso zabalíme ho do alobalu, alebo misku prekryjeme alobalom a zatiaľ uskladníme v už vypnutej rúre, ktorá je stále teplá.
Základ na omáčku privedieme do varu a zahustíme sladkou smotanou. Niekto rozmieša smotanu s malým množstvom múky, omáčka je vraj krémovejšia, ale nám to chutí viac bez múky. Môžeme pridať pár kociek masla a 1PL brusnicového džemu. Tak a teraz všetko rozmixujeme do hladka. Privedieme ešte raz do varu a ak treba – dochutíme. Možno treba ešte dosoliť, pridať citrón alebo ocot…
A ideme na to. Mäso nakrájame ostrým nožom na tenšie plátky. Omáčka je rozmixovaná a dochutená. Akú prílohu? Výborne sa hodí viedenská knedľa, ktorú už nerobím, ale objednávam cez internet na eshope Na pare. Samozrejme, nesmie chýbať brusnicový džem.
A môžeme podávať.
Super recept Alenka, milujem svieckovu. Milujem vela omacky <3
Aj ja. 😃