Brrrr, v týchto, stále chladnejších dňoch sa nám žiada niečo teplé. Ešte stále máme okolo seba čerstvé vitamíny z trhu, tak skúsme niečo namiešať. Čo tak, teplý šalát?
Teplý šalát s hruškami, s prosciutom, s gorgonzolou, posypaný chrumkavými orechami… Toto je naozaj vynikajúci jesenný šalát. Nepoznám presne jeho pôvod, ale prirodzene sa to pýta na Taliansko. Musíte mať naozaj kvalitné suroviny, ničím ich nenahrádzajte, dokopy vytvoria fantastickú chuť. Mohli by ste, napríklad, použiť aj jablká, no hrušky majú v tomto prípade tú „správnejšiu“ arómu a chuť.
Maslo – cca lyžica na 1ks hrušky
Mäkšie hrušky (cca 1ks na osobu)
Cukor – trstinový, asi 1ČL na hrušku
Limetka alebo citrón
Ľadový šalát
Syr Gorgonzola – odporúčam dolce
Orechy
Prosciutto crudo
V prvom rade si pripravte všetky suroviny, pretože budete pracovať rýchlo. Najprv si pripravíme šalát, aby sme ho mali nachystaný. Umyjeme, presušíme, natrháme listy na menšie kúsky a poukladáme na taniere. Opečieme orechy, aby boli chrumkavé a voňavé. Super.
Medzitým si pripravíme hrušky. Mali by byť mäkšie, ale nie prezreté. Vynikajúce je, ak sú sladkokyslej chuti. Ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Na panvicu dáme rozpustiť maslo, (maslom nešetrite) pridáme hrušky, posypeme cukrom a opatrne premiešavame. Hrušky pustia šťavu a cukor sa pekne topí. Táto časť netrvá dlho, dajte pozor, aby sa hrušky nerozvarili. Potom poriadne pokvapkáme limetkovou šťavou a jemne premiešame. Vypneme a okamžite naložíme na šalát. Šťavu necháme na panvici. Vznikla nám vynikajúca zálievka. Jej čaro je v spojení masla, cukru a voňavej hruškovej šťavy.
Teraz už rýchlo pridávame na tanier prosciuto, ktoré sa na horúcich hruškách príjemne rozvonia, syr, ktorý sa krásne topí, opražené orechy, ktoré majú krehko – chrumkavú chuť. Hmmm, super. Na záver ešte rýchlo prihrejeme hruškovú „zálievku“ , ktorá nám zostala na panvičke a horúcou polejeme šalát. Tak, a rýchlo s ním do pusy!
fíjha, vyzerá to super 🙂