Možno si poviete: „Ďatľové guľky?“ Ani ja veľmi nemusím rôzne „zdravé“ dobrotky, radšej mám tie menej zdravé. Mne tam totiž stále niečo chýba. Zjete to, väčšinou je to aj sladké, aj celkom dobré, ale nerozplývate sa nad tým. Nerozmýšľate nad tajomstvom receptu a zvláštnou tajomnou príchuťou, jemnosťou krému… A tak vám väčšinou aj stačí jeden kúsok.
Datľové guľky som zo slušnosti raz ochutnala a tiež som nečakala niečo výnimočné. Nooo…výnimočné to síce nebolo, ale dobré to bolo! A keďže stále viac pribúda známych, ktorí sú odkázaní na zdravé dezerty, celkom sa mi tieto guľky zapáčili. Môžete ich urobiť maličké. Práve také sa mi páčia, lebo mi pripomínajú zdravú (zdravšiu)… pralinku. Hodia sa ku káve a nemusíte pri tom otvárať veľké ústa. 🙂 Ja som ich ešte trocha zjemnila maslom, v dôsledku čoho sa stali menej zdravými, takže máte na výber. 🙂
V prvom rade, je to veľmi jednoduchý recept. Pozite sa na to.
Recept na datľové guľky:
250 g datlí – nesladených a vykôstkovaných
250 g orechov, mandlí, lieskovcov alebo kešu
2 PL džemu – myslím, že sa veľmi hodí marhuľový
( prípadne javorový sirup alebo agavé podľa pôvodnéhp receptu.
1/2 ČL vanilkového extraktu
trocha kardamomu v prášku – ten som pridala
cca 100 g masla – pridané
čokoláda na dozdobenie a dochutenie!
koňak – podľa vašej chuti – pridané
(strúhaný kokos, či pomleté orechy)
(na ozdobu sú použité rozdrvené kandizované kvety – ruža, fialky, mätové listy)
Postup:
Mandle som v tomto prípade neskúšala, lebo až tak sa mi sem nehodia. Orechy sú podľa mňa lepšie, lebo nie sú také tvrdé.
Môžete všetko nasekať na drobné kúsky a po častiach vymixovať v mixéri na jemno. Kúsky orechov a sem-tam aj datlu budete cítiť, to je ok. Ide to ale dosť ťažko.
Oveľa lepšie je, pomlieť orechy a časť z nich posekať,. Datle, trocha medu, kardamom a marhuľový džem spolu pomaly variť v hrnci. Stačí naozaj krátko. Vznikne vám po chvíli presne taká kašovitá zmes, akú potrebujete. Okrem toho, nemusíte riešiť, že aké ruky datle chytali, kým sa dostali do sáčku. Džem je fajn, ten tam určite dajte, lebo datle potrebujú troška oživiť a kyslastä chuť marhúľ im dodá sviežosť.
Teraz by ste mohli skončiť.
Ale ako som chutnala, tak som chutnala, stále mi to bolo také nejaké príkre. Zjemniť to chcelo. Takže navyše je tam maslo. Ja ho tam chcem a vy sa rozhodnite. Ak ste za maslo, tak ho pridajte a neoľutujete.
Bude to jemnejšie a vylepší to chuť. No a na záver som ešte pridala koňak.
Ták, už môžete vyrábať maličké guľôčky.
Guľky máme. No a teraz… si to ešte pýta čokoládovú čiapočku. Nešetrite čokoládou, práve vznikla malá, milá čokoládovo datľová pralinka.
Ja som ich ešte posypala. kúskami podrvených cukrových kvetov. To asi nebudete mať. Ja som si ich priniesla dávnejšie z Francúzska a veľmi si ich šetrím. Musím povedať, že guľôčke dodajú príjemný „chrum“, po ktorom sa vám v ústach uvoľní nádherná vôňa po fialke, ruži, či mäte.
ŇAM!