Máte radi sušienky ku káve alebo k čaju? Asi zbytočná otázka. Vyskúšajte trocha zdravší variant.😉 Dnešný recept na maslové sušienky je s ovsenými vločkami a s celozrnnou špaldovou múkou. Myslím, že najviac im vylepší chuť orechové maslo, ktoré sa tam naozaj hodí. To je základný variant. Alebo môžete pridať ešte džem, tak to chutí nám. A je to naozaj chutné, rýchle a veľmi jednoduché, vhodné na pečenie s detičkami.
Ingrediencie:
5 šálok jemných ovsených vločiek (napríklad, bezlepkových)
2 šálky trstinového cukru
2 šálky špaldovej celozrnnej hladkej múky
1 šálka orechového masla (arašidové, mandľové, lieskovcové…)
štipka soli
pol prášku do pečiva ( nemusí byť)
200 – 250 g zmäknutého masla
2 vajíčka
½ ČL škorice
trocha vanilky
marhuľový džem
Maslové sušienky, postup:
Najprv zmiešame všetky sypké ingrediencie. Je dobré, ak je cukor hrubozrnný, príjemne to po upečení chrumká. Vlejeme rozšľahané vajíčka a pridáme zmäknuté maslo. Maslo radšej pridávam iba zmäknuté, nie rozpustené. Inak sa mi koláčiky trocha roztečú. Zmes poriadne rukou vymiešame aby sa všetko pekne spojilo. Potom tvarujeme kôpky a ukladáme na plech. Môžete vyrobiť aj iný tvar, napríklad okrúhle placičky. Chutia viac sušienkovo, pretože sa lepšie prepečú a sú chrumkavejsšie. Ak chcete sušienky s džemom, vyhĺbte v strede koláčika prstami jamku. A teraz to už len šupneme do rúry na 180°C a počkáme 10 – 12 minút. Sušienky sú upečené, teraz, ešte za horúca naplníme džemom. A máme napečené.
