Bezlepkový chlieb mi nikdy nechutil. Ochutnávala som, skúšala som, hľadala som všeličo, a potom už radšej nič. Aj keď ma priateľka presviedčala, že má výborný recept, veľmi som tomu nedôverovala. Až keď mi raz zavonila na zvonček a priniesla mi čerstvý, voňavý, ešte teplý balíček. Voňalo to sľubne, ale ako to bude vyzerať? Naozaj ma milo prekvapil. Hmmm..ono to má naozaj naozajské očká! A je nadýchaný. Aj kôrka bola chrumkavá. Hoci, samozrejme, chrumkavá kôrka „pravého“ chleba to nie je a nemôže byť.
Mne k čerstvému, voňavému chlebíku chýba len maslo, takže ideme testovať. Chutil výborne. Áno, je to prvý bezlepkový chlieb, ktorý mi aj chutí. Navyše jeho príprava je veľmi jednoduchá. Nech vás neodradí pocit, že to nie je pre vás, že by ste to nezvládli.
Recept na chrumkavý bezlepkový chlieb:
Ingrediencie:
2 celé vajíčka
chia semienka
210g tapiokovej múky (škrob)
210 – 260g bezlepkovej chlebovej zmesi: bread mix (podľa odporúčania kombinujem obe múky. Z múky so semienkami môžete semienka po preosiatí odstrániť. Dostanete 210 g. Alebo ich ponechať. V tom prípade je vo výsledku múky trocha viac. Celkové množstvo vychádza spolu cca 250g – 260g)
1 ½ – 2 kávové lyžičky soli
7g sušeného droždia
1 kávová lyžička kryštáľového cukru
300 ml vody
3 polievkové lyžice olivového oleja + trochu na pomastenie formy
1 kávová lyžička jablčného octu
Postup:
Vajíčka by mali mať izbovú teplotu, preto ich vyberieme skôr.
1 kávovú lyžičku chia semienok dáme do malej šálky a zalejeme vodou tak, aby boli semienka úplne ponorené. Trvá asi 20-30 minút, kým sa vytvorí želatína.
Droždie a cukor zalejeme vlažnou vodou. Počkáme kým nakysne – kým sa vytvorí pena/bublinky.
Medzitým si odvážime múky a preosejeme do veľkej nádoby. Pridáme 2 kávové lyžičky soli a 2 polievkové lyžice chia semienok. Za stáleho miešania postupne pridávame:
– Želatínu z chia semienok
– Celý „kvások“
– 2 rozšľahané vajíčka
– 1 kávovú lyžičku jablčného octu
– 3 polievkové lyžice olivového oleja
Dobre niekoľko minút miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a aby sme doň nahnali bublinky. Najlepšie elektrický, miešačom. Hoci toto nieje klasické cesto, aj toto sa vám po určitej dobe začne akoby odlepovať od misky. Vtedy je vymiesené.
Použila som typ múky, ktorá bola použitá v recepte. zatiaľ sa neodvážim ju meniť. a ani netreba. Dostať kúpiť v potravinách Kraj.

Medzitým formu vymastíme olivovým olejom (ak nie je priľnavá, tak ani netreba…. je to len kvôli farbe a aby sa prilepili semienka) a dáme na dno trošku chia semienok.
Cesto vylejeme cesto do formy, zakryjeme fóliou a dáme na teplé miesto. O 1,5 hodiny by cesto malo byť vykysnuté (ak nie je, tak ho dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 40 stupňov). Ja som použila zatiaľ jenskú misu a dostala som bochniček. Pekne sa všetko upieklo a neprilepilo.

Keď bude pekne vykysnuté (cesto presahuje vrch formy a vidno až bublinky), dáme formu s cestom do rúry a pečieme 50 minút na 200 stupňov. Ja ho tesne pred dopečením potriem olejom a vodou. Chlieb vyberieme, chvíľku necháme na mriežke a potom vyklopíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť. To je dôležité, aby sa vám nesparil a nezvlahol. Výborne sa hodí s pestom zo zelenej cibuľky.
A potom sa už len pripravte na krájanie a na ochutnávku. Najlepší je čerstvý. Vtedy je striedka nadýchaná, mäkká a správne vlhká, nedrobivá. Na druhý deň už podľa mňa nie je dobrý. Ale ak si ho naporcujete na krajce a dáte do mrazničky, bude po rozmrazení ako čerstvý.
Ďakujem, Danuška, si skvelá kámoška!




Ja si tiež pečiem bezlepkový chlieb, ale tak pekne teda nevyzerá, tak vyskúšam tento recept a som zvedavá, ako sa mi podarí 🙂 . Od tej doby, čo sa snažím jesť potraviny bez lepku, a začala som sa viac hýbať, tak mi idú kilá krásne dole 🙂 .
Jéj, tak som veľmi zvedavá, či sa vydarí. Verím, že áno. A že aj kilečká budú poslúchať! 👍
Musím povedať, že ma najviac zaujalo po pesto. 🙂 To vyzerá krásne. Mám rád práve také, kde je trochu poznať štruktúra byliniek. Nemusím tie pesty rozmixované do hladka, ktoré skôr pripomínajú jemnú nátierku. 🙂 Nedávno som skúšala robiť takú zmes jemne namixovanej tekvice, ktorú som predtým povarila v octovom láku, aby chytila kyslosť. Teraz to mám naložené v oleji. A celkovo by to malo chytiť práve takú pestovú štruktúru, tak uvidíme. 🙂
Hmmm, to môže byť zaujímavé. A presne… tiež nemám až tak rada pestá do hladka. -Ja toto pesto milujem, ono je najlepšie až na druhý deň, keď sa všetky chutie pekne spoja. Tesne po vymiešaní je ešte trocha horké.Súvisí to aj s kvalitným olejom, ktorý býva horkastý, ale na druhý deň je horkosť potlačená. No, treba si ho chuťovo doladiť. A hodí sa výborne aj k rybe…😄